Ammattipätevyys

Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyys

Kuorma- ja linja-auton kuljettamista koskeva lainsäädäntö edellyttää ammattimaisessa liikenteessä toimivalta kuljettajalta ammattipätevyyttä. Ammattipätevyys on vaadittu henkilöliikenteessä 10.9.2008 alkaen ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen.

Perustason ammattipätevyyttä ei vaadita, jos linja-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2008 ja/tai kuorma-auton ajo-oikeus ennen 10.9.2009. Kuitenkin, jotta saa jatkaa laissa kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä tarkoitettuja kuljetuksia, on suoritettava laissa säädetty jatkokoulutus 5 vuoden kuluessa edellä mainitusta päivämäärästä. Perustason ammattipätevyyskoulutus uudistuu marraskuun 2018 alussa.

Ammattipätevyys on voimassa 5 vuotta perustason ammattipätevyyden saavuttamisesta. Ammattipätevyyden voimassaoloa voit jatkaa 5 vuodeksi kerrallaan jatkokoulutuksella, kuitenkin enintään ajaksi, jonka ajo-oikeus on voimassa.

Katso lisää: Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyys (Lähde: Trafi)

KOULUTUSAIKAPAIKKAHUOMAA
Kysy kursseista:
Ari Santaniemi 0500245072
Vaajakosken Autokoulu, Haapaniementie 1, Vaajakoski Kartta

Vaajakoski Autokoulu Oy: Kuljettajien ammattipätevyys

Käynnistä ajo-opetuksesi täällä Vaajakoski Autokoulu Oy: ssä! Olemme autokoulusi numero yksi, joka tarjoaa laajaa tietoa ajamisesta, liikennetilanteista, opasteista ja muusta. Tarjoamme asiantuntijakoulutusta niille, jotka ovat uusia ajamisessa, sekä ammattilaisille.

Meillä on tiimi kokeneita kuljettajia, jotka auttavat sinua harjoittelussa. Heillä kaikilla on ammattilupa ja he ovat ajaneet erilaisia ​​ajoneuvoja. Ajon aikana he opastavat, kuinka signaaleja käytetään ja mitä opasteet tarkoittavat. Saat myös vinkkejä ajokokemuksen helpottamiseen. 

Vaajakoski Autokouli Oy tarjoaa erilaisia kursseja, kuten:

 • Tehokurssin
 • Executive tietysti
 • kiire tietysti
 • Teoreettinen ajo kurssin verkossa
 • Teoreettinen ajo kurssin luokkahuoneessa
 • Koulutuskeskus Tietenkin 
 • laivaston kuljettajan koulutus ja arviointi
 • kuljettajantutkinto 101
 • Autonhuolto 101.

ammattipätevyys

linja-kuljettajattulla linja-auton, kuorma-auton tai minkä tahansa ison ajoneuvon kuljettaja, sinun on suoritettava tarvittavat ajo-oppitunnit. Nämä ovat tärkeitä varsinkin jos olet uusi isojen ajoneuvojen ajamisessa. Näiden oppituntien avulla opit käsittelemään suuria ajoneuvoja ja mitä sinun pitäisi tehdä tietyissä tilanteissa.

Ammattiluvan hakeminen

Suurten ajoneuvojen ajamiseksi sinulla on oltava todistus opetuksesta ja tentistä. Tämä on hyötyajoneuvojen ajamiselle ykkösvaatimus. Tarvitset ajokorttiluvan, ennen kuin voit ilmoittautua ajokokeeseen. 

Varmista, että noudatat näitä vaatimuksia, kun saat ajokorttiluvan:ajokorttityypin

 • Täytät kyseisenikä- ja terveysvaatimukset.
 • Olet vakituinen asukas Suomessa tai olet opiskellut maassa vähintään 6 kuukautta. 
 • Sinua ei ole kielletty tai kielletty ajamasta Suomessa tai EU: n tai EAA: n läänissä.

ja ajokokeen edellyttämät asiakirjat

 • TeoriakokeenEnsinnäkin tarvitset alkuperäisen kopion opetustodistuksesta (E100). Kun sinulla on ajo-opaslupa, haet lomakkeen autokoulustasi tai opettajaltasi. Sertifikaatti täytetään osittain teoriakoetta varten ja loput tiedoista käytetään testin jälkeen. 
 • Jos olet alle 21-vuotias ja sinulla ei ole ammatillista pätevyyttä, tarvitaan oppilaitoksen hyväksyntäilmoitus. 
 • Tarvitset myös voimassa olevan valokuvallisen henkilötodistuksen, kuten poliisin myöntämän valokuvallisen henkilöllisyystodistuksen tai passin.
 • Voimassa oleva ajokortti vaaditaan. Ajokorttitietosi tarkistetaan kuljettajatietorekisterissä rekisteröinnin vahvistamiseksi.

Liikennesäännöt

Valmistautuaksesi ammattikuljettajakortin hankkimiseen sinun on oltava täysin tietoinen Suomen liikennesäännöistä. Näitä sovelletaan kaikentyyppisiin ajoneuvoihin. Joten jos aiot ajaa kuorma-autoja tai busseja, sinun on oltava erityisen varovainen tiellä, koska olet suurempi kuin muut tavalliset ajoneuvot. 

Kuorma-autojen ja bussien ajamiseen ei pidä suhtautua niin kevyesti, koska yksi väärä liike voi aiheuttaa tieliikenneonnettomuuksia. Sinun vastuullasi on suojella itseäsi ja muita ympärilläsi. Aivan kuten muissakin maissa, Suomessa on joukko sääntöjä, joita sinun tulisi noudattaa. 

Tässä on neljä tarvitsemasi pääasiakirjaa:

 • Rekisteröintiasiakirjat. Tämä on todistus ajoneuvosi rekisteröinnistä.
 • Kansallinen ajokortti
 • Vuosittainen teknisen tarkastuksen todistus
 • Vihreä kortti.

Yllä olevat vaatimukset tarkoittavat:

 • Sinulla on oltava virallisen viranomaisen myöntämä kansallinen ajokortti.
 • Tarvitaan ajoneuvojen rekisteröintiasiakirjat. Tämä varmistaa, että sinulla on oikeus ajaa ajoneuvoa.
 • Sinulla on oltava vuotuinen teknisen tarkastuksen todistus. Tarkastuksen yhteydessä poliisi tarkastaa todistuksen siitä, onko ajoneuvo hyvässä kunnossa ajoa varten.
 • Vihreä kortti on auton omistajan vastuuvakuutus.

Nopeusrajoitukset

Jokaisella tiellä on nopeusrajoituksensa. Jokaisen tien päällä olevan kuljettajan on noudatettava tätä varmistaakseen jalankulkijoiden ja muiden kuljettajien turvallisuuden ja välttääkseen onnettomuudet. Nopeusrajoitusten noudattamatta jättämisellä voi olla seurauksia, koska vaarannat kaikkien elämän. 

Nopeusrajoituksia valvotaan yleensä tuhansilla kameroilla. Moottoriteillä ei voi ajaa 120 km / h nopeudella. Jos ajaa autoa taajama-alueella, nopeutesi ei saa ylittää 50 km / h ja muuten 80 km / h.

Nopeusrajoitus toimii automaattisesti, kun taajaman alkua osoittava merkki ilmestyy. Joillakin taajama-alueilla on nopeusrajoitus 30 tai 10 km / h. Elektroniset valopaneelit ovat tietyillä tien osilla, ja ne osoittavat nopeusrajoituksen muutoksia. Se riippuu ympäröivän alueen säästä ja olosuhteista. Antitutkan käyttö ja omistaminen on kielletty Suomessa.    

Tässä ovat rangaistukset, joita saat, jos ylität nopeusrajoitukset:

 • Yli 24–26 km / h – 14 päivän sakot (taajama-alue) ja 12 päivän sakot (ulkopuolella)
 • yli 27–29 km / h – 16 päivän sakkoa (taajama-alue) ja 14 päivän sakkoa (ulkopuolella)
 • Ylittää 30-32 km / h – 18 päivän sakkoa (taajama-alue) ja 16 päivärahaa (ulkopuolella)
 • ylittää 33-35 km / h – 20 päiväsakkoa (taajama-alue) ja 18 päivän sakkoa (ulkopuolella) 
 • Ylittää 36-38 km / h – 22 päivän sakkoa (taajama-alue) ja 20 päivärahaa (ulkopuolella)
 • ylittää 39-41 km / h – 24 päivän sakot (taajama-alue) ja 22 päivä sakot (ulkopuolella)
 • Ylitys välillä 42-44 km / h – 26 päivä sakot (taajama-alue) ja 24 päivä sakot (ulkopuolella) 
 • 45–47 km / h: n ylitys – 28 päivän sakot (taajama-alue) ja 26 päivän sakot (ulkopuolella)sakot
 • Ylitys välillä 48–50 km / h – tuomioistuin (taajama-alue) ja 28 päivänsakot (ulkopuolella)
 • Yli 51 km / h – tuomioistuin.

Turvallisuusvinkkejä linja-autojen ja kuorma-autojen kuljettajille

Turvallisuuden tulisi aina olla kuljettajan ensisijainen tavoite. Koska aiot ajaa suurella ajoneuvolla, säätö vie jonkin aikaa ja harjoittelee. Sinun on tehtävä säädöt tien päällä, koska olet suurempi kuin muut ajoneuvot. 

Tässä on kuorma-autojen ja linja-autojen kuljettajien turvallisuusvinkkejä:

Puolustuksen 

hyötyajoneuvojen kuljettajien tulisi olla sopeutuvia odottamattomiin tieolosuhteisiin, hämmentyneisiin kuljettajiin ja muihin autoilijoihin, jotka eivät ole tietoisia ajoneuvosi toiminnasta. 

Tarkista liikenneolosuhteet, työvyöhykkeet ja muut noin 15 sekunnin ajan neljänneksen mailin tiellä. Jos haluat olla varovainen ympäristöstäsi, ole tietoinen ajoneuvoista, jotka lähestyvät kuolleita kulmiasi, ja tarkista peili 8-10 sekunnin välein. 

Käytä signaalia

Autosignaalit ovat tärkeitä ajon aikana. Tämä varoittaa muita ajoneuvoja aikeistasi ja pitää hyvän etäisyyden ajoneuvostasi. Signaali ja jarru antavat muille kuljettajille runsaasti aikaa sopeutua ja nähdä, mitä olet tekemässä. Tämä myös välttää sekaannusta. 

Käytä vilkkuja, heijastavia kolmioita ja tien soihdut varoittamaan muita kuljettajia, jos joudut ajamaan tien reunaan. 

Hidasta

Ajoneuvosi koon ja sisällön vuoksi liikaa ajaessasi voi tapahtua onnettomuuksia ja muita vaaroja. Muista aina sää- tai tieolosuhteet tietäessäsi, milloin voit ajaa nopeammin vai ei. 

Jos alueella on käyriä tai ramppeja, hidastumisen epäonnistuminen voi aiheuttaa vuotoja, kaatumisia ja törmäyksiä. 

Kuorma-auton tai bussin kunnossapito

Ennen kuin lähdet tielle, varmista, että olet tehnyt ennen matkaa turvallisuustarkastukset erityisesti renkaille ja jarruille. Varmista, että kuormasi on tasapainossa, ei liikaa vasemmalla eikä liikaa oikealla. Noudata ajoneuvosi kuormitustilavuutta koskevia vaatimuksia onnettomuuksien välttämiseksi. Varmista, että ne on kiinnitetty paikoilleen, koska kuorman siirtäminen voi johtaa kaatumiseen tai hallinnan menettämiseen.

Solki ylös

Käytä aina turvavyötäsi määränpääsi etäisyydestä riippumatta. Turvavyöt voivat pelastaa henkesi, vähentää vammoja ja antaa sinun pysyä ajoneuvosi sisällä törmäyksessä.

Ole valppaana

Kun lähdet matkalle, varmista aina, että sinulla on tarpeeksi unta. Älä koskaan aja, jos olet väsynyt tai sairas, koska saatat menettää keskittymisen ja nukahtaa ajon aikana.

Säännöt renkaiden käyttämisessä suurten ajoneuvojen ajamisessa

Suomessa ajaminen talvella voi olla vaarallista jäisten teiden takia. Talvirenkaat ovat pakollisia kaikille ajoneuvoille, erityisesti kuorma-autoille ja linja-autoille 1. joulukuuta – helmikuun loppuun. Renkaat voivat olla nastoitettuja tai nastattomia. 1. marraskuuta ja seuraavan vuoden 31. maaliskuuta välillä nastarenkaita voidaan käyttää tiellä.   

Ympärivuotisissa renkaissa tai kitkarenkaissa käytetään kumia, joka tarttuu märiin, liukkaisiin teihin. Näillä renkailla on hyvälaatuinen pito, joka varmistaa kumin tarttuvuuden tiellä, mikä on hyvä useimmissa talviolosuhteissa. Nastarenkaat ovat myös hyvä valinta, koska ne tarttuvat näkymättömään jäähän tai mustaan ​​jäähän.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa