Raskaan sarjan
ammattilainen

C-ajokortit

Olemme erikoistuneet tarjoamaan ajo-opetusta raskaille ajoneuvoille ja yhdistelmille. Tutustu alta eri C-ajokorttiluokkien opetussisältöihin ja ilmoittaudu koulutukseen!

Järjestämme ajo-opetusta raskaan kaluston kujettajille C-kortin luokissa:

C1-KORTTI

C1-kortti oikeuttaa pienempien kuorma-autojen kuljettamiseen

C1-ajokortin ikäraja on 18 vuotta ja C1-ajokorttia ajavalla tulee vähintään B-luokan ajo-oikeus, (ei tarvitse olla käynyt harjottelu ja syventävää vaihetta). Opetusta on vähintää 9 teoriatuntia, 5 ajo-opetusta ja 25 minuuttia kuorman varmistamiseen liittyviä harjoituksia.

C1-kortilla voit ajaa ajoneuvoa, joiden kokonaismassa on yli 3500 kg, mutta enintään 7500 kg ja jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä. C1-kortilla voit kuljettaa myös ajoneuvoyhdistelmä, jossa on C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg. Kortti oikeuttaa myös ajamaan liikennetraktoria.

Kuljettajantutkinto sisältää C1-teoriakokeen ja -ajokokeen liikenteessä. C1-ajokortti myönnetään 5 vuodeksi kerrallaan.

C1E-KORTTI

C1E-kortilla voit kuljettaa kevyitä yhdistelmiä

Myös C1E-luokkien ajokortin ikäraja on 18 vuotta. B-ajokortin perusvaiheen lisäksi on suoritettava B-luokan harjoitteluvaihe ja syventävä vaihe. C1E-luokan ajo-opetusta voidaan antaa vasta, kun sinulla on C1- tai C-luokan ajo-oikeus.

Opetusta vähintään 8 teoriaopetusta ja 10 ajo-opetusta. Jos ammattipätevyys on voimassa, niin vähintään 3 teoriaopetusta ja 3 ajo-opetusta. C1E-luokan tutkinto sisältää teoriakokeen, sekä ajokokeet joka sisältää käsittelykokeet. C1E ajokortti myönnetään 5 vuodeksi kerrallaan.

Voit ajaa ajoneuvoyhdistelmiä, joissa on C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on yli 750 kg edellyttäen, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassassa on enintään 12 000 kg. C1E-kortilla voit kuljettaa myös ajoneuvoyhdistelmiä, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on yli 3500 kg, edellyttäen että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 12 000 kg.

C-KORTTI

C-ajokortti eli kuorma-autokortti

Osallistuaksesi kuorma-auton kuljettajaopetukseen sinulla tulee olla B luokan ajokortti suoritettuna. C-korotukseen tarvitaan vähintään 12 teoria- ja 10 ajo-opetustuntia.

Kuorma-auton kuljettamiseen tarvitaan C-luokan ajokortti ja yhdistelmän kuljettamiseen CE-luokan ajokortti. Näiden korttien ikäraja on pääsääntöisesti 21 vuotta. C- tai CE-luokan ajo-oikeus on kuitenkin mahdollista saada jo 18-vuotiaana, jos tarvitset kuorma-autoa työssäsi. Silloin tulee suorittaa kuorma-auton kuljettajan ammattipätevyyskoulutus.

Kuljettajantutkinto sisältää C-luokassa teoriakokeen ja ajokokeen liikenteessä. C-ajokortti myönnetään 5 vuodeksi kerrallaan.

CE-KORTTI

CE-ajokortti raskaan yhdistelmän kuljettamiseen

Raskaan yhdistelmän kuljettamiseen tarvitaan CE-luokan ajokortti. Näiden korttien ikäraja on pääsääntöisesti 21 vuotta. CE-luokan ajo-oikeus on kuitenkin mahdollista saada jo 18-vuotiaana, jos tarvitset kuorma-autoa työssäsi, jolloin tulee suorittaa kuorma-auton kuljettajan ammattipätevyyskoulutus.

Opetusmääränä on tällöin 5 teoria- ja 10 ajo-opetustuntia CE-luokan yhdistelmällä.

Raskaan ajoneuvoyhdistelmän eli CE-luokan ajo-opetusta voidaan antaa vasta, kun C1- tai C-luokan ajo-oikeus on voimassa. CE-luokan kuljettajantutkinto sisältää teoriakokeen ja ajokokeen liikenteessä sekä käsittelykokeen, joka suoritetaan ennen ajokoetta. CE-ajokortti on voimassa 5 vuotta kerrallaan.

CE-korotus vaaditaan, kun kuljetettava yhdistelmä on C-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on yli 750 kg tai C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on yli 750 kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 12 000 kg. CE-korotukseen tarvitaan 15 teoria- ja 30 ajo-opetustuntia.

Huomioithan, että 15.3.2015 tehdyn lakimuutoksen perusteella CE-kortin saa pienemmällä opetusmäärällä, jos C-kortti on myönnetty ennen 10.9.2009 ja ammattipätevyys on voimassa.(Ammattipätevyysmerkintä ajokortissa tai erillinen ammattipätevyyskortti). Jos C-kortti on myönnetty 10.9.2009 jälkeen, CE-kortin vaatimuksena on:
– 140 h perustason ammattipätevyyskoulutus ja ollut voimassa vähintään 2 vuotta.
– 280 h perustason ammattipätevyyskoulutus ja ollut voimassa vähintään 1 vuoden.