Raskaan sarjan
ammattilainen

D-ajokortit linja-autojen ajamiseen

Tarjoamme ajo-opetusta myös D-luokan ajokorteille, eli linja-autojen ajamiseen. D-ajokortin voit ajaa myös ilman ammattipätevyyttä, mutta tämä asettaa tiukkoja rajoituksia kuljetettavan ajoneuvon omistukselle ja kuljetettaville henkilöille. D luokkien ajokortit myönnetään 5 vuodeksi kerrallaan.

Ajo-opetus D-ajokorttiluokissa järjestetään seuraavasti:

D1-AJOKORTTI

D1-kortti pienille linja-autoille

D1- korttiin tarvitaan 9 teoria- ja 10 ajo-opetustuntia, jos pohjana C1 tai C. Jos ammattipätevyys
on voimassa, koulutuksen määrä on 3 teoria- ja 3 ajo-opetustuntia sekä 21 vuoden ikä.

D1- ajokortti oikeuttaa kuljettamaan ajoneuvoa, jossa on kuljettajan lisäksi tilaa useammalle
kuin 8 ja enintään 16 henkilölle. Ajoneuvon pituus on enintään 8 metriä.

D1E-AJOKORTTI

D1E-kortti oikeuttaa ajamaan saman luokan ajoneuvoyhdistelmiä

D1E-luokan ajoneuvoyhdistelmän ajo-opetusta voidaan antaa, kun D1- tai D-luokan ajo-oikeus on voimassa. Jos pohjalla on D1 ajo-oikeus, mutta ei ammattipätevyyttä, koulutuksen määrä on 8 teoria- ja 10 ajo-opetustuntia. Jos ammattipätevyys on voimassa, koulutuksen määrä on 3 teoria- ja 3 ajo opetustuntia.

Pienempien linja-autojen kuljettamiseen oikeuttavien D1- ja D1E-luokkien ajokorttien ikäraja on 21 vuotta. Ammattimaisessa liikenteessä toimivalta linja-auton kuljettajalta vaaditaan linja-auton kuljettajan ammattipätevyys. D1E-kortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa on D1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg.

D-AJOKORTTI

D-kortti eli linja-autokortti

D-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan ajoneuvoa, jossa on kuljettajan lisäksi tilaa yli 16 hengelle. 10.9.2008 voimaan astuneen lakimuutoksen jälkeen uusilta linja-autonkuljettajilta vaaditaan vähintään 140 tunnin linja-autonkuljettajan perustason ammattipätevyyskoulutus. Ilman ammattipätevyyskoulutusta linja-autokortti oikeuttaa kuljettamaan vain omaa linja-autoa ja kyydissä saa olla vain oman perheen jäseniä.

D-kortin koulutuksen määrä on 15 teoria- ja 30 ajo-opetustuntia. D-luokan ajo-opetuksen ikävaatimuksena on pääsääntöisesti 24 vuoden ikä.

Jos ammattipätevyys (140 h) on voimassa, ikävaatimus on 23 vuotta ja opetuksen määränä on 5 teoria- ja 10 ajo-opetustuntiaa.

Jos sinulla on muu kuin nopeutetusti suoritettu linja-auton kuljettajan perustason ammattipätevyys (280 h), on ikävaatimus 21 vuotta.