D-luokat

D-ajokortit linja-autojen ajamiseen

Tarjoamme ajo-opetusta myös D-luokan ajokorteille, eli linja-autojen ajamiseen. D-ajokortin voit ajaa myös ilman ammattipätevyyttä, mutta tämä asettaa tiukkoja rajoituksia kuljetettavan ajoneuvon omistukselle ja kuljetettaville henkilöille. D luokkien ajokortit myönnetään 5 vuodeksi kerrallaan.

Ajo-opetus D-ajokorttiluokissa järjestetään seuraavasti:

D1-kortti pienille linja-autoille

D1- korttiin tarvitaan 9 teoria- ja 10 ajo-opetustuntia, jos pohjana C1 tai C. Jos ammattipätevyys
on voimassa, koulutuksen määrä on 3 teoria- ja 3 ajo-opetustuntia sekä 21 vuoden ikä.

D1- ajokortti oikeuttaa kuljettamaan ajoneuvoa, jossa on kuljettajan lisäksi tilaa useammalle
kuin 8 ja enintään 16 henkilölle. Ajoneuvon pituus on enintään 8 metriä.

D1E-kortti oikeuttaa ajamaan saman luokan ajoneuvoyhdistelmiä

D1E-luokan ajoneuvoyhdistelmän ajo-opetusta voidaan antaa, kun D1- tai D-luokan ajo-oikeus on voimassa. Jos pohjalla on D1 ajo-oikeus, mutta ei ammattipätevyyttä, koulutuksen määrä on 8 teoria- ja 10 ajo-opetustuntia. Jos ammattipätevyys on voimassa, koulutuksen määrä on 3 teoria- ja 3 ajo opetustuntia.

Pienempien linja-autojen kuljettamiseen oikeuttavien D1- ja D1E-luokkien ajokorttien ikäraja on 21 vuotta. Ammattimaisessa liikenteessä toimivalta linja-auton kuljettajalta vaaditaan linja-auton kuljettajan ammattipätevyys. D1E-kortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa on D1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg.

D-kortti eli linja-autokortti

D-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan ajoneuvoa, jossa on kuljettajan lisäksi tilaa yli 16 hengelle. 10.9.2008 voimaan astuneen lakimuutoksen jälkeen uusilta linja-autonkuljettajilta vaaditaan vähintään 140 tunnin linja-autonkuljettajan perustason ammattipätevyyskoulutus. Ilman ammattipätevyyskoulutusta linja-autokortti oikeuttaa kuljettamaan vain omaa linja-autoa ja kyydissä saa olla vain oman perheen jäseniä.

D-kortin koulutuksen määrä on 15 teoria- ja 30 ajo-opetustuntia. D-luokan ajo-opetuksen ikävaatimuksena on pääsääntöisesti 24 vuoden ikä.

Jos ammattipätevyys (140 h) on voimassa, ikävaatimus on 23 vuotta ja opetuksen määränä on 5 teoria- ja 10 ajo-opetustuntiaa.

Jos sinulla on muu kuin nopeutetusti suoritettu linja-auton kuljettajan perustason ammattipätevyys (280 h), on ikävaatimus 21 vuotta.

Vaajakoski Autokoulu Oy: Kuinka hankkia ajokortti bussille

Haluatko ajaa kaukoliikenteen linja-autoa, paikallista linja-autoa tai minibussia, ilmoittautuminen ajo-oppitunneille on välttämätöntä lukuun ottamatta sitä, mitä olet jo oppinut auton ajokortillesi. Tämä on tärkeää paitsi kyvyn ajaa isommalla ajoneuvolla myös huolehtimisesta matkustajistasi, jotka luottavat sinuun turvallisessa ja mukavassa matkassa.

Opi ajamaan pyörän takana asianmukaisella koulutuksellamme ja luvillamme. Täällä Vaajakoski Autokoulu Oy: ssä voimme auttaa sinua olemaan täysin valmistautuneita, jotta voit ajaa turvallisesti D-luokan ajoneuvoa!

Tutustu alla oleviin D-luokkiin:

Vaajakoski Autokoulu Oy: D Ajokortti

D-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan ajoneuvoa, jossa on kuljettajan lisäksi tilaa yli 16 hengelle. 

 • Lainmuutoksen jälkeen, joka tuli voimaan 10. syyskuuta 2008, uusilla linja-autonkuljettajilla on oltava vähintään 140 tuntia perustutkintoa linja-autonkuljettajana.
 • Ilman ammatillista pätevyyskoulutusta bussikortti oikeuttaa ajamaan vain omaa bussiasi ja vain oman perheenjäsenesi voivat olla aluksella.
 • D-kortin koulutuksen määrä on 15 teoria- ja 30 ajo-opetusta. D-luokan ajo-opetuksen ikävaatimus on yleensä 24-vuotias.
 • Jos sinulla on voimassa oleva ammatillinen pätevyys, ikävaatimus on 23 vuotta vanha ja sillä on oltava vain 5 teoreettista ja 10 ajotuntia.

Vaajakoski Autokoulu Oy: D1-ajokortti

D1-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan pieniä linja-autoja, joissa

on kuljettajan lisäksi yli 8 ja enintään 16 henkilöä. Ajoneuvon enimmäispituus on 8 metriä.

 • D1- ja D1E-luokan ajoneuvojen (pienemmät linja-autot) alaikäraja on 21.ajokortit
 • Erilaisten D-luokkienovat ensisijaisesti voimassa viisi vuotta.
 • Kaikilla kaupallisessa liikenteessä työskentelevillä linja-autonkuljettajilla on oltava ammatillinen pätevyys.
 • D1-kortti vaatii 9 teoreettista ja 10 ajo-oppituntia, jos se perustuu C1 tai C (kuorma-auto). 

Vaajakoski Autokoulu Oy: D1E-ajokortti

D1E-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan bussia, jossa on enintään 16 matkustajapaikkaa, ja perävaunua, jonka paino on yli 750 kg. Linja-auton ja perävaunun yhteispaino ei kuitenkaan voi ylittää 12 000 kg. Lisäksi perävaunua saa käyttää vain esineiden kuljettamiseen eikä ihmisten kuljettamiseen. 

Huomaa: Kun kuorma on ladattu, perävaunu ei saa painaa enemmän kuin tyhjä bussi.

 • D1- ja D1E-luokan ajoneuvojen (pienemmät linja-autot) alaikäraja on 21.ajokortit
 • Erilaisten D-luokkienovat ensisijaisesti voimassa viisi vuotta.
 • D1E-luokan ajoneuvoyhdistelmän ajo-opetus voidaan antaa, kun D1- tai D-luokan ajokortti on voimassa.
 • Jos sinulla on D1-ajokortti, mutta ei ammatillista pätevyyttä, suoritat 8 teoreettista ja 10 ajotuntia.
Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa